Laserul ablativ CO2
Laserul ablativ genereaza fascicule de lumina continua
ce sunt absorbite de tesutul corpului ca energie
Energia este livrata printr-o gama ingusta de lungimi de unda, iar în zona tinta, energia determina cresterea temperaturii, ceea ce duce la ablatia tesutului. Laserele ablative trateaza în mod eficient o gama larga de afectiuni ale pielii prin indepartarea totala sau partiala a pielii. Procesele naturale de vindecare ale corpului înlocuiesc apoi pielea deteriorata cu tesut nou si sanatos. Desi exista mai multe tipuri de lasere ablative, care difera in principal în functie de lungimea de unda, laserele CO2 au fost mult timp considerate “standardul de aur” al industriei pentru ablatie, oferind un raport exceptional între ablatie si coagulare (incalzirea tesutului fara distrugerea acestuia).
Cum functioneaza un laser CO2 ?
Laserele cu CO2 produc lumina la o lungime de unda de 10.600 nm, care este absorbita de apa in tesut. Energia laserului incalzeste apa provocand evaporarea tesutului afectat, astfel ca o parte din caldura este absorbita de tesutul adiacent zonei tinta ablate, provocand coagularea tisulara ce induce hemostaza (incetarea sangerarii), precum si stimularea termica a straturilor profunde ale pielii, care produce stimularea fibroblastelor si neocolageneza (formarea de colagen nou).
Raza laser poate fi transmisa si printr-un scaner, un dispozitiv utilizat pentru a controla în continuare livrarea de energie. Scanerul regleaza configuratia energiei livrate pe piele. Aceasta poate varia de la acoperirea intregii zone de tratament sau doar o fractiune (lasand zonele între ele netratate), denumita si ablatie fractionata. Efectul general al ablatiei si coagularii, fie complet, fie fractionat, este indepartarea pielii si stimularea corpului pentru a o inlocui cu o piele mai noua, mai tanara.